Tung lastbil med tungt släp

Tung lastbil med tungt släp

 

 

 

 

 

CE-behörighet ger dig rätt att köra tung lastbil med tungt släp. För att kunna ta ett CE-körkort krävs att du har eller tar ett C-körkort först.

Man kan säga att det är en påbyggnad på C-kortet. Utbildningen är mycket lik den utbildning du får när du tar C-körkort, men man lägger till släpet och tränar en hel del på backning.

Har du vana att köra tung lastbil gäller det bara att lära sig att hantera släpet. Ekipagen vi har här på våra trafikskolor är 20-24 meter långa vilket gör att du klarar det mesta efter utbildningen.
Du måste alltså göra ett teoriprov för CE som liknar de andra teoriproven förutom att du testas på dina kunskaper om bil och släp.
Det praktiska provet innehåller ihop/isär-koppling, säkerhetskontroll, funktionsbeskrivning och ett manöverprov, är detta godkänt så tas du ut på körning i stads- och landsvägstrafik.
Manöverprovet går ut på att du skall ställa upp och backa med lastbil och släp en inom ett begränsat utrymme på tid.

Antalet lektioner du behöver för att klara av ett CE kort är olika från person till person, backningen är vanligast det som styr hur lång tid du behöver.
Att ta C/CE samtidigt är ganska vanligt, då fokuserar man på C först och blandar in släpet när tillfälle ges. Men trots det så måste du gå igenom Trafikverkets prov på C innan du får göra något prov på CE.

Vi har utbildning på C/CE i Västerås-Eskilstuna-Köping.


Är du intresserad av Yrkesförarutbildningar inom transport så kontakta Mathias Axelsson.
Är du intresserad av HeavyEcoDriving så kontakta Mathias Axelsson, dessa utbildningar gör vi i hela Mellansverige.
Är du intresserad av Yrkesförarutbildningar via KomVux så kontakta Mathias Axelsson.


Vill du veta mera? Kontakta:

Axelsson Trafikskolor AB
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 0221-217 17

Skriv ut