Vår integritetspolicy
enligt GDPR

 

 

Yrkeskompetensutbildning Grund-Fortbildning

Enligt lagen om yrkeskompetens (VVFS 2008:1157) och förordningen om yrkeskompetens (VVFS 2008:1470) krävs att en buss- eller lastbilsförare innehar yrkeskompetensbevis.

Axelsson Trafikskolor AB och ETT AB innehar godkännande som utbildningsanordnare för denna yrkeskompetens, såväl grundkurs som fortbildning inom person- och godstransporter.
Lagen träder ikraft från 10/9 2008 för bussförare och från 10/9 2009 för lastbilsförare                                                                        

Hur bedrivs kurserna?
Grundutbildningen bedrivs som sammanhållen utbildning, vilket innebär minst 140 timmar om du är över 21 år lastbil/23 år buss. Är du under 21/23 år så är den på 280 timmar, dock så kan man för buss ta en 140 timmars utbildning om man är under 23 år men det medför vissa begränsningar (endast lokaltrafik och max linjelängd 50 km, se lagtexten på VVFS). Kursen avslutas med prov på Trafikverket.

Fortbildningen bedrivs som endagars kurser på de olika obligatoriska områdena som yrkeskompetensen om fattar, sammanlagt 35 timmar, det är därför viktigt att du som elev eller företag noga planerar utbildningarna och inte bara "hoppar på" en kurs. Täcker du inte det som krävs är utbildningen ogiltig, det är också viktigt att den som utför kursen har tillstånd att göra det. Du ska därför kräva att få se tillståndet innan du genomgår utbildningen om du är osäker. Från utbildaren ska du sen få ett intyg på genomgången kurs. Väljer du samma utbildare till alla kurser kan denne sköta arkiveringen åt dig eller företaget.

Vem måste gå?
För dig som har körkort för D eller C.
Du behöver inte gå den långa utbildningen utan går under "hävdvunna rätter" och det räcker med fortbildning.
Du har 7 år på dig att skaffa din fortbildning, räknat från 10/9 2008 för D och 10/9 2009 för C.
Därefter ligger intervallen på 5 år. Ska du ut internationellt så kan det vara mindre tid till förfogande, EU´s länder har olika tid för den första fortbildningen. Har du inte genomgått dessa 35 timmar innan tiden gått ut så får du inte köra yrkesmässigt förrän du gjort det.

För dig som tar D eller C idag.
Du måste gå grundutbildningen.


När går kurserna?
Kursstarterna styrs av efterfrågan. Se även kalendern och nyheter-aktuellt !
Grundutbildningen startar när vi har en grupp om minst 10 elever.
Fortbildningen startar vi varteftersom behovet ökar.

Vill du veta mera? Kontakta:

Elin, 021-35 00 65                       Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mathias Axelsson, 0221-217 17     Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mikael Carlström, 021-350065       Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

 

Skriv ut E-post